Teknologier som används inom transport

Vilka nya teknologier kommer används inom transportbranschen och vad kommer vi få se i framtiden? Läs mer om det här!

Hur långt har man egentligen kommit med teknologi för transporter? Precis som allt annat är transportsektorn ständigt i utveckling och det är många företag runt om i världen som jobbar på att ta fram användbar teknologi som kan förenkla och effektivisera transporter. Precis som i många andra branscher har man kommit en bra bit på vägen, men det finns fortfarande mycket att jobba på för att göra hela transportprocessen effektivare.

I denna artikel kommer vi lyfta en del av de teknologier som används eller är på gång inom transportsektorn idag. Läs vidare för att ta reda på vad det handlar om. Transporter är något vi alla berörs av, så även om du inte arbetar inom branschen kan det vara oerhört intressant att lära dig mer om hur utvecklingen går. Vem vet, inom bara några år är kanske självkörande bilar en vanlig syn.

Internet of Things

Det har nog inte undgått någon att det runt om i världen satsas en hel del pengar och resurser på att ta fram självkörande bilar. Detta är ett stort steg i transportutvecklingen och många ser väldigt positivt på detta. Det finns dock de som är lite skeptiska, men så är det väl med det mesta som är nytt. Inte minst i Sverige är man i full gång med att ta fram dessa banbrytande teknologier.

Så sent som hösten 2017 invigdes en ny satsning som kallas MobilityXlab i Göteborg. Bakom denna satsning står flera stora företag, bland annat Volvo Cars och Ericsson, som tillsammans ska bidra till utvecklingen av effektivare och säkrare framtida transporter. Det ska sannerligen bli spännande att se vad de lyckas åstadkomma med denna stora satsning. Med så många stora företag som samarbetar tillsammans kommer vi nog inte bli besvikna över resultatet.

5G-tekniken

Det är inte bara användandet av våra mobiltelefoner som blir bättre med 5G-tekniken, utan det spås att hela industrilandskapet kommer beröras och många förändringar är på ingång. Det är framförallt transportsektorn man tror kommer gynnas av 5G-tekniken då det öppnar upp flera möjligheter som kan bidra till positiva samhällsförändringar. Visst låter det spännande? Dock krävs det fortfarande mycket planering och inte minst pengar och resurser innan allt blir verklighet.

Olika företag, bland annat Scania, jobbar hårt med att ta fram praktiska transportlösningar för framtiden. Deras mål är att år 2030 ha ett uppkopplat system där de från ett så kallat kontrolltorn ska kunna styra självkörande och halvautomatiserade fordon. Om kontrollkontoren ska vara bemannade eller virtuella verkar dock inte riktigt vara klart än. Men det låter sannerligen som ett scenario taget från framtiden, eller hur? Vi väntar med spänning även på detta projekt.

Hyperloop

Har du hört talas om Hyperloop? Inte? Då ska vi ta och berätta vad det är. Hyperloop är en ny typ av transportsystem som är ämnad att användas för såväl passagerare som för gods. Denna uppfinning består av en tub som har lågt lufttryck, nästan som vakuum, vilket gör att luftmotståndet blir ytterst litet. I tuben, eller röret, transporteras kaplsar som drivs av linjära induktionsmotorer, så kallade linjärmotorer.

Man uppskattar att Hyperloop ska kunna gå upp till 1 200 kilometer i timmen och redan år 2016 byggdes den första prototypen i Kalifornien. Planen är att systemet ska tas i bruk för transport av varor år 2020 och året därpå ska man börja transportera människor. Att det är entreprenören Elon Musk som ligger bakom detta projekt är det nog ingen som förvånas över. Konceptet har dock tagits över av frivilliga personer som driver utvecklingen vidare.

Lyft och Uber

Lyft och Uber är tjänster vi har kunnat använda oss av i ett par år redan. När dessa transporttjänster introducerades var det många som jublade runt om i världen. Att enkelt kunna ladda ner en app i sin mobiltelefon och via den kunna beställa en taxi när som helst var en bekvämlighet många människor uppskattade. Det är just sådana här tjänster, som gör transporter effektivare, som vi förväntar oss mer av i framtiden.

Sammanfattning

Det råder inga tvivel om att utvecklingen av ny teknologi inom transportbranschen är i full rullning. Vi har redan fått se en del innovativa teknologier tas i bruk men mycket är fortfarande i planeringsfasen och företagen som jobbar med detta gör sitt yttersta för att få alla delar att klaffa. Flera svenska företag ligger i framkant när det kommer till de kommande teknologierna, vilket gör att det känns extra spännande att följa utvecklingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *